El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) està adscrit a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i, alhora, és l’àrea ambiental del Museu del Ter. Orienta la seva activitat a quatre vessants: la recerca i la transferència de coneixement, l’educació ambiental i la divulgació científica, la conservació i la restauració ecològica de rius i altres ambients aquàtics, i el desplegament del Museu del Ter com a museu de ciències naturals.
El CEFREM de la Universitat de Perpinyà és una unitat de recerca associada al CNRS (UMR 5110). Es dedica a l’estudi del medi litoral i els problemes socioeconòmics vinculats als usos d’aquest medi.
La seva activitat investigadora se centra en (1) transferències de materials biòtics i abiòtics a les interfícies del sistema costaner, que inclou els intercanvis físics de masses d’aigua, partícules i elements, en particular carboni en el continu continent-oceà, ( 2) registres sedimentaris d’esdeveniments meteoroclimàtics multiescala (esdeveniments amb cicles climàtics quaternaris) a la costa, el domini litoral i el domini profund. Tota aquesta activitat es desenvolupa en el marc de programes internacionals, nacionals i regionals.
CRIOBE és una Unitat de Suport a la Recerca afiliada a l’École Pratique des Hautes Études (EPHE), a la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) i al Centre Nacional de Recerca Científica de França (CNRS). Es troba a Perpinyà i a la Polinèsia Francesa i també té una oficina de representació a París. Els seus membres es comprometen a promoure la investigació, l’educació i els serveis relacionats amb les dimensions ecològica, biològica, química, fisiològica, genètica, social i cultural dels esculls de corall.
IDAEA és el centre de recerca ambiental líder del CSIC. Fundada el 2008 i organitzada en dos grans departaments (Química Ambiental i Geociències), l’IDAEA va rebre el 2020 la distinció Centre d’Excel·lència “Severo Ochoa”, que destaca el lideratge científic d’alta qualitat i l’impacte global del treball realitzat a l’institut.
La salut dels humans, els animals, les plantes i el medi ambient en el seu conjunt (inclosos els ecosistemes) està estretament interconnectada i interdependent. Aquest concepte ONE HEALTH és la base dels estudis realitzats a IDAEA. Amb aquesta finalitat, tenim la capacitat i el potencial per abordar els reptes de recerca interdisciplinaris des d’escales locals a globals. IDAEA es caracteritza pel seu caràcter interdisciplinari, que abasta la recerca en química, biologia, toxicologia, hidrologia i geologia. Cobrim un ampli ventall de reptes ambientals relacionats amb l’origen i els efectes sobre la salut dels contaminants emergents, així com estudis que caracteritzen l’intercanvi atmosfera-oceà i la biogeoquímica de productes químics antropogènics, estudis paleoclimàtics, l’ús d’eines quimiomètriques per a l’anàlisi, l’estudi i el big data. gestió dels recursos hídrics, gestió del sistema d’aigua, problemes de qualitat de l’aire i economia circular.
L’IRTA és un institut d’investigació de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
La finalitat de l’IRTA és contribuir a la modernització, a la millora i l’impuls de la competitivitat; al desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari, agroforestal, aqüícola i pesquer, i també dels directament o indirectament relacionats amb el proveïment d’aliments sans i de qualitat als consumidors finals; a la seguretat alimentària i a la transformació dels aliments, i, en general, a la millora del benestar i la salut de la població.
Els seus objectius generals són els d’impulsar la recerca i el desenvolupament tecnològic dins l’àmbit agroalimentari, facilitar la transferència dels avenços científics i valorar els avenços tecnològics propis tot cercant la màxima coordinació i col·laboració amb el sector públic i privat.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va sorgir de la fusió de la Junta de Sanejament i la Junta d’Aigües, com a l’empresa pública encarregada de planificar i gestionar el cicle integral de l’aigua a Catalunya.
L’ACA desenvolupa les seves funcions amb una visió integradora dels ecosistemes aquàtics, que tingui en compte el seu equilibri i que es basi en els principis d’eficàcia, eficiència i economia de costos. Les seves competències principals són:
- Complir la Directiva marc de l’aigua (DMA).
• Protegir el medi natural aquàtic i autoritzar les actuacions a les lleres.
• Planificar i ordenar l’abastament i el sanejament a les conques internes de Catalunya.
• Construir i explotar depuradores.
• Redactar estudis d’inundabilitat.
• Fer inspeccions i el seu seguiment.
• Elaborar lleis i decrets en competències de l’aigua.